Ce este PIB-ul și de ce este atât de important pentru economiști și investor?

Ce este PIB-ul și de ce este atât de important pentru economiști și investor?
Ce este PIB-ul și de ce este atât de important pentru economiști și investor?

Produsul intern brut (PIB) este unul dintre indicatorii principali utilizați pentru a evalua situația economică a unei țări. Acesta reprezintă valoarea totală în dolari a tuturor bunurilor și serviciilor produse într-o anumită perioadă de timp, deseori denumită totalitatea economiei. De obicei, PIB-ul este  o comparație cu trimestrul sau anul precedent. De exemplu, dacă PIB-ul unui stat în trimestrul III al anului 2018 este de 3%, economia țării a crescut cu 3% în perioada acestui trimestru. În timp ce ratele trimestriale de creștere reprezintă o măsură periodică a modului în care economia se îndreaptă, cifrele anuale ale PIB sunt adesea considerate drept referință pentru economie per ansamblu.

Potrivit cifrelor publicate de Biroul de Analiză Economică, în Statele Unite, PIB-ul real a crescut anual cu 2,6% în al patrulea trimestru din 2017. Pentru tot anul 2017, PIB-ul a crescut cu 2,3%. Cota dolarului a crescut cu 4,1%, sau 762,3 miliarde de dolari, în 2017, pină la 19.386,8 miliarde dolari.

Rata de creştere a valorii PIB Romania

Țările cu cel mai mare PIB în ordine descrescătoare sunt: ​​

  1. Statele Unite
  2. China
  3. Japonia
  4. Germania
  5. Regatul Unit
  6. India
  7. Franța
  8. Italia
  9. Brazilia
  10. Canada

Măsurarea PIB-ului poate fi complicată, dar acest calcul poate fi realizat în două moduri: fie prin adăugarea a ceea ce a câștigat fiecare într-un an (abordarea veniturilor), fie prin adăugarea a ceea ce a cheltuit toată lumea într-un an (metoda cheltuielilor). În mod logic, ambele măsuri ar trebui să ajungă la aproximativ aceași sumă.

Abordarea privind venitul, denumită uneori PIB (I), se calculează prin adăugarea unei compensații salariaților, a unor profituri brute pentru firmele încorporate și neîncorporate și a impozitelor fără subvenții. Metoda de cheltuieli este abordarea mai comună și se calculează prin adăugarea consumului total, a investițiilor, a cheltuielilor guvernamentale și a exporturilor nete.

După cum se poate imagina, producția și creșterea economică – adică PIB-ul – au un impact mare asupra populației din cadrul acestei economii. De exemplu, atunci când economia este sănătoasă, va exista în mod obișnuit o șomaj scăzut și creșteri salariale, deoarece întreprinderile solicită forța de muncă pentru a răspunde economiei în creștere. O schimbare semnificativă a PIB-ului, indiferent dacă este în sus sau în jos, are, de obicei, un efect semnificativ asupra pieței bursiere. Nu este greu de înțeles de ce; o economie proastă înseamnă de obicei câștiguri mai mici pentru companii, ceea ce va rezulta în prețuri mai mici ale acțiunilor. Investitorii acordă adesea atenție atât creșterii PIB-ului pozitiv, cât și negativ atunci când evaluează o idee de investiții sau elaborează o strategie de investiții.

Economiștii folosesc de fapt două tipuri de PIB pentru a măsura economia unei țări. PIB-ul nominal se referă la producția economică a unei țări fără o ajustare a inflației. PIB-ul real este egal cu producția economică ajustată la efectele inflației. Economiștii vor analiza creșterea negativă a PIB pentru a determina dacă o economie se află într-o recesiune.